Dla entuzjastów kuchni, jaka zapełni żołądek po brzegi, zezwalając na niebagatelne poczucie sytości, wyśmienitą propozycją jest kuchnia italiano, a w takim razie nic innego jak kuchnia włoska. Włosi słyną ze swoich potraw na całym świecie, a dania jakimi się szczycą, stały się kompatybilnymi gośćmi na stołach w mieszkaniach wielu ludzi, także Polaków. Co przyczynia się do takiego stanu rzeczy? Otóż obok kuchni francuskiej i greckiej, to jedna z najbardziej legendarnych kuchni, a dzieje się tak za sprawą korzystania z ogromnej ilości warzyw, całkiem podobnie jak w kuchni greckiej również przypraw, niemniej jednak oraz parmezanu – sera, który ubóstwiają wszyscy miłośnicy włoskich dań. Sukces swojej renomy kuchnia włoska zawdzięcza wspomnianym wyżej przyprawom, do których należą między innymi: bazylia, oregano, pieprz, tymianek, estragon oraz oczywiście rozmaryn. Oprócz tego, Włosi kochają również pomidory, oliwki, czosnek i oczywiście cebulę.
Połączenie trafnych składników z właściwymi przyprawami daje niesamowite wrażenia oraz sprawia, że zadowolone jest podniebienie nawet najbardziej wybrednych. A co jest branżą kuchni włoskiej oraz co wyróżnia ja z innych? Najogromniejszym plusem tej kuchni jest jej różnorodność – oprócz sztampowych znanych nam dań takich, jak makaron czy pizza, kuchnia włoska proponuje o wiele więcej, na przykład ryż, polentę czy owoce morza. To oczywiście w owocach morza oraz daniach mącznych i – wbrew pozorom – rybnych, specjalizują się Włosi.